De week van de ontmoeting

De Week van de Ontmoeting gaat over verbinding, over sociale contacten en samen leuke activiteiten ondernemen. En dát is nou precies wat wij zo belangrijk vinden in onze Beweeg- en Leefstijlgroepen!

Want samen werken aan je gezondheid is zoveel makkelijker en gezelliger dan alleen.

Met plezier werken aan je gezondheid

In onze groepen gaat het erom dat je erbij hoort, je je veilig genoeg voelt om jezelf te zijn, dat je om een ander denkt en dat je met plezier beweegt of aan je gezondheid werkt. Wij zetten ons daarom in voor het bevorderen van een gezonde en actieve leefstijl met een betekenisvol netwerk aan relaties. Een gezonde en actieve leefstijl, dat ligt misschien voor de hand, maar betekenisvolle relaties en sociale contacten wordt vaak onderschat. Onderzoek wijst uit dat dit van grote invloed is op gezondheid.

Gezond leven is niet moeilijk

Wat we ook bespraken is dat gezonder leven helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Met kleine stapjes kun je al grote gezondheidswinst behalen. Want helaas sterven nog steeds de meeste mensen aan leefstijl gerelateerde aandoeningen. Het goede nieuws daarvan is dat we zelf invloed kunnen uitoefenen op gezond ouder worden en je zelfs je levensverwachting daarmee kunt verhogen.

Ook blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek (Lifelines, juni 2023) dat de medische zorg maar 20% van invloed is op gezond ouder worden. De overige 80% bestaat uit omgeving (fysiek en sociaal), sociaal economische factoren en leefstijl zelf. En dat is nou precies waar wij ons op richten in onze Beweeg- en Leefstijlgroepen!

Verschillende aspecten van een gezonde leefstijl

We bespraken het belang van bewegen hierin. Ook de andere leefstijlthema’s kwamen aan bod, zoals voeding, stress & ontspanning, slaap & bioritme, energiemanagement, positieve psychologie en de kracht van hormonen.

Het is net als leren fietsen

Ook stonden we stil bij het fenomeen gedragsverandering. Want dat is wat we willen, gezonder gedrag aanleren. En dat is best heel moeilijk, want onze hersenen houden van routines. Maar eenmaal aangeleerd gedrag, het is net als met leren fietsen, zal ingesleten zijn en zul je zonder problemen uitvoeren. En wil je gezonder gedrag aanleren of ongezond gedrag afleren, bijv. meer bewegen of minder snoepen, dan zijn daar tips en trucs voor. Dit alles nemen wij mee in onze Leefstijlgroepen.

Wees welkom en sluit je aan

Wat ons betreft een geslaagde aftrap van De Week van de Ontmoeting! Iedereen is altijd welkom bij onze groepen, maar in De Week van de Ontmoeting stonden wij daar extra bij stil. We hopen dat men genoten heeft van alle activiteiten die deze week werden aangeboden in Beijum.

Maar vooral dat mensen ervaren hebben hoe leuk het kan zijn om samen te bewegen of andere activiteiten te ondernemen, zodat ze hier mee door zullen gaan.  Want nu weten we dat het niet alleen maar leuk is om samen gezellige activiteiten te ondernemen, maar dat je tegelijkertijd werkt aan je gezondheid!

Meer informatie over de beweeg- en leefstijlgroepen in Beijum kan je vinden op de website van Beijum Beweegt

Bekijk hier alle activiteiten in Beijum

Scroll to Top