Welk voorbeeld geef je aan je omgeving

“Mijn kinderen zitten voortdurend op hun telefoon, ik wil dat ze naar buiten gaan. Waarom spelen ze niet meer buiten!”. Het leven vandaag speelt zich voor een groot deel online af. Je kan verlangen naar vroeger, toen speelden we verstoppertje in het bos. Maar was alles zoveel beter?

Ik ben opgegroeid met drie broertjes. Wij zijn thuis al vroeg op voetbal gegaan. Waarom? Omdat mijn vader op voetbal zat! Hij is een voorbeeld voor ons.

Hij vertelt nog vaak vol trots dat hij een vriendschappelijke wedstrijd tegen Spartak Praag moest voetballen. Ze verloren met 18-0, maar het heeft een diepe indruk achtergelaten.

Mijn vader bracht ons altijd naar voetbal, moedigde ons aan. En mijn moeder was trots en wastte alle kleren. Ja, wel een klassiek rolverdeling. Maar zoals je ziet was sporten een belangrijk onderdeel in mijn gezin van herkomst.

Met jouw gedrag kan je anderen beïnvloeden

Als je zelf beweegt zal je hiermee een voorbeeld geven aan de mensen waar je direct mee omgaat. Of dat nu je partner, je collega’s, vrienden of je kinderen zijn.

Als je kinderen hebt, zullen ze een voorbeeld nemen aan het gedrag dat jij voorleeft. Een Sire spotje maakt pijnlijk duidelijk hoe gemakkelijk kinderen het drink- of rookgedrag overnemen van hun ouders. Als je hen regelmatig een glas wijn ziet drinken of een sigaret ziet opsteken, zal het veel normaler zijn, dat je kind dit ook gaat doen.

Gezellig een biertje erbij!

Ik herinner me thuis de gezellige middagen, het knabbelen op chips, een biertje, een wijntje. Op zondag gingen we warm eten tussen de middag en.. dronken we eerst nog een wijntje. Gezelligheid en alcohol werden zo onbewust aan elkaar gekoppeld.

Mijn vrouw is anders opgevoed, ze had tot haar 24e jaar een suiker- en glutenallergie. En ook mijn schoonmoeder heeft een allergie. Eten, drinken en alcohol hebben een heel andere dimensie in haar gezin gehad.

Als ik een gezellig avondje compleet wil maken, drink ik er het liefste een biertje of wijntje bij. Als mijn vrouw een glas wijn afslaat en ik haar verwijt dat ze toch ook een gezellige avond wil, stelt ze me de vraag: maar zonder alcohol is het toch ook heel gezellig?

Welke waarde heeft sporten, bewegen en voeding voor jou?

Welke waarde hecht jij aan bewegen, sporten, eten en drinken? En welk voorbeeld heb jij hierin gehad? Het gaat er niet om dat wij al het fijne en lekkere uit de weg gaan. In tegendeel: er is zoveel lekkers waar we van mogen genieten!

Toch is enige soberheid niet verkeerd. Het voedsel is er om de mens te dienen, niet andersom. Soberheid is niet een saai leven, maar een doelgericht en bewust leven.

Voedsel, sport en bewegen, het is er is om jou te dienen. En niet andersom. Je bent geen slaaf van je gewoonten. Je hoeft niet toe te geven aan al je begeerten en verlangens, maar kan hier controle en beheersing op oefenen.

Gezonde leefstijl en zingeving

Er komt inmiddels steeds meer aandacht voor een gezonde leefstijl. Een leefstijl die erop gericht is gezond te blijven. Voor de beleidsmakers omdat de zorgkosten de pan uitreizen. Vanuit de media, omdat het schoonheidsideaal slank en knap promoot.

Maar hoe zit het voor jou? Wat vind jij van een gezonde leefstijl en zingeving? Een vraag die gelukkig steeds meer naar voren komt in verschillende leefstijl interventies. Bijvoorbeeld in het spinnenweb over Positieve Gezondheid van Machteld Huber.

Want waarom zou je ten diepste bezig gaan met een gezonde leefstijl? Het leven is immers eindig. We gaan op den duur allemaal een keer dood. Waarom wil je leven zoals je leeft? En voor wie?

Scroll to Top