carrots, yellow beets, vegetables-2106825.jpg

Bijhouden wat je allemaal eet op een dag

Ik heb in het najaar twee weken lang bijgehouden wat ik at. Vanaf het ontbijt tot en met de laatste avondsnack schreef ik het op. Ik schrok van de hoeveel calorieën die er in sommige producten zaten!

Een kommetje chocolade muesli bevatte door de toegevoegde suikers enorm veel suiker (koolhydraten). Door dit twee weken bij te houden gaf het me zoveel inzicht in mijn eetpatroon, dat ik al snel door kreeg waar er winst te behalen was.

Elke ochtend een flinke portie havermout

Ik at ’s ochtends elke morgen havermout, maar heb nooit stilgestaan bij welke portie genoeg voor mij zou zijn. Ik wist dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, omdat je je motor gelijk goed aan zet. Maar de hoeveelheid havermout was teveel, dus daar kon ik een stuk minder van nemen.

Een prikkel van je hersenen

In het begin was dit nog wat onwennig, omdat mijn lichaam gewend was aan een hoeveelheid eten. Maar dit was een prikkel van mijn hersenen, een echt hongergevoel is iets anders. Dat is goed om te weten, dat als je bezig gaat met het afmeten van je porties, je niet bang moet zijn als je lichaam in eerste instantie een prikkel geeft dat je meer wilt eten.

Je lichaam zal namelijk moeten wennen aan de nieuwe hoeveelheid. Na een paar dagen was mijn lichaam al gewend en kon ik het prima volhouden met minder.

Te grote porties eten opscheppen

Veel mensen hebben te grote porties, ook bij het avondeten. Het helpt om te weten hoeveel je nodig hebt, en ook van tevoren je porties op te scheppen. A

ls je de pan op het fornuis laat staan, in plaats van op tafel, helpt dit de verleiding te weerstaan om nog een keer op te scheppen.

Wat heeft je lichaam nodig aan brandstof

Als je wilt weten wat jouw lichaam nodig heeft kan je je BMI berekenen. Jouw Body Mass Index. Dat bereken je door jouw gewicht door jouw lengte in het kwadraat te delen.

Online zijn er verschillende rekentools om dat te doen, die daarbij rekening houden of je een man of vrouw bent en welke leeftijd je hebt.

Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Maar let op, want een cijfer is uiteindelijk maar een cijfer.

Als je je BMI weet, kan je ook opzoeken wat je gemiddeld aan calorieën nodig hebt. Ook hiervoor kan je het internet raadplegen. Maar hoe weet je of je genoeg of te weinig eet?

Hiervoor kan je een app, bijvoorbeeld de app Mijn Eetmeter gebruiken. Daar kan je alles wat je op een dag eet bijhouden en zie je meteen hoeveel calorieën je op een dag hebt binnengekregen.

En niet onbelangrijk: hoeveel verzadigde en onverzadigde vetten bevat jouw eten? Met andere woorden: wat is gezond en wat niet.

Scroll to Top