mountain bike, e bike, bicycle-4370184.jpg

Genoeg eten en drinken tijdens het sporten

Als je gaat bewegen is het belangrijk om op je voeding en vochtinname te gaan letten. Bij een inspanning van zestig minuten of minder maakt dat nog niet zoveel uit. Dan kan je lichaam nog voldoende halen uit de opgeslagen energie in je lichaam. Als je meer dan een uur traint, raken de opgeslagen suikers in je lichaam op en gaat je lichaam over op het verbranden van vetten.

“Blijven eten mannen!”

Ik heb een fietsgroepje met fanatiek mannen, en roep regelmatig na een uur: “Blijven eten mannen!”. Inmiddels hebben ze het overgenomen en wordt er soms gekscherend gezegd: denk om het eten!

Tijdens een langere sportieve inspanning is het belangrijk om de voorraad koolhydraten weer aan te vullen. Dus, ben je van plan om meer dan een uur te gaan sporten, neem dan een banaan, reep of krentenbol mee om op te eten.

Of stop ergens en verwen jezelf met een appeltaartje. Daarin zitten ook genoeg koolhydraten (die omgezet worden in suikers) die je lichaam nodig heeft. Even tanken om verder te kunnen.

Water drinken bij warm weer

Water drinken is ook heel belangrijk. Met name bij warm weer is het drinken van vocht heel belangrijk, dat heeft je lichaam echt nodig. Zie het als de koelvloeistof van je motor. Als de koelvloeistof tank leeg is, raakt de motor oververhit, en in het ergste geval houd de motor er meer op.

Sportdrank met toegevoegde koolhydraten, heeft twee voordelen: 1) Het water zorgt ervoor dat je lichaam de toegevoegde suikers sneller opneemt 2) Verder bevat een isotone sportdrank naast koolhydraten vaak ook elektrolyten zoals kalium, magnesium en natrium. Dat bevordert de opname van suikers via de darmen en vult je zouten aan. Als je gaat zweten, verlies je namelijk zout. Bij teveel zoutverlies presteer je minder en kan je kramp in je spieren krijgen.

Sporten en afvallen

Sommige atleten die ik ken zijn bezig met afvallen. Ze houden precies bij wat ze aan koolhydraten, eiwitten en vetten binnenkrijgen. Elke keer krijg ik dezelfde reactie: wat confronterend om te zien hoeveel calorieën er in elk eten zit.

Door de cijfers te zien, ben ik me bewust wat ik eigenlijk eet. Ook als je geen fanatieke sporter bent kan het wijs zijn om eens twee weken bij te houden wat je koolhydraten inname is. Je zult verbaasd zijn over wat je allemaal tot je neemt op een dag!

Je kan al vrij snel zien waar je mogelijk wat minder kunt gaan eten. Of minder grote porties moet nemen.

Zweet op je voorhoofd en je hartslag omhoog

Alleen je eten bijhouden is niet voldoende om een gezonde leefstijl te hebben. Dit moet altijd gepaard gaan met voldoende bewegen.

Als je elke dag 20 minuten matig tot intensief beweegt, zal je snel merken dat je gezond wordt en blijft. Je voelt je prettiger, krijgt een betere conditie en je hartslag schiet niet meer omhoog bij het minste of geringste.

Scroll to Top