Waak over je hart

Cardio komt van het Griekse woord ‘hart’. Er is een spreuk die zegt: “Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven” (Spreuken 4:23). Het leven, je zuigt het via je longen naar binnen met een grote teug zuurstof. En je hart vervoert het via je bloed naar de juiste lichaamsdelen.

Waak daarom over je hart. Het is de bron van alles. Als je hart niet meer klopt, ga je dood.

Verwijde bloedvaten

Als je gaat bewegen verwijden je bloedvaten, je lichaam vraagt om een toevoer van bloed naar je vitale lichaamsdelen en je hart moet harder pompen om een prestatie te leveren. Als je dit regelmatig doet, zal je lichaam steeds beter in staat zijn om de arbeid die je levert van de juiste zuurstof te voorzien.

Door een verhoogd cholesterol, roken, suikerziekte of hoge bloeddruk, vernauwen deze bloedvaten. Ook kan dit komen door ouderdom. Je hart kan dan minder goed zuurstof, via je bloed, naar je vitale lichaamsdelen brengen.

Bij een slechte conditie zal je hartslag bij een kleine inspanning, zoals traplopen of rustig fietsen, al omhoog schieten. En bij sommigen zorgt het opstaan uit een stoel en even snel iets pakken al dat je een beetje buiten adem raakt. Dat zijn signalen dat je conditie niet goed is. Je kan dit trainen door vaker te gaan bewegen. Twintig minuten matig intensief bewegen geeft al heel veel resultaat!

Dat lukt me toch niet

Chronische aandoeningen en pijnen kunnen je erg beperken om te doen wat je eigenlijk zou willen. Je lichaam doet niet of niet meer wat je zou willen dat het deed.

En veel goedbedoelde adviezen kunnen daarom overkomen als ‘dat lukt me toch niet’. Een piepklein rondje lopen kost al zoveel moeite, dat je na afloop op de bank kunt ploffen en denken: dit was echt een flutrondje. Toen ik hierover in gesprek was met een vriendin met chronische vermoeidheid zei ze: maar blijf niet kijken naar wat niet lukt, maar focus op wat wel goed gaat. Lukt het niet om met je benen te bewegen, kijk dan of je oefeningen met je armen kan doen .

Zo moet ik ook denken aan een collega, bij wie haar benen en vingers werden geamputeerd vanwege een opgelopen infectieziekte in Jamaica. Na haar herstel is ze op zitvolleybal gegaan en heeft ze meegedaan aan de Paralympische Spelen.

Sterkere botten krijgen

Ouderen die vallen, van de fiets of tijdens het lopen. Maar ook kinderen die meer botbreuken hebben dan vroeger. De coördinatie, balans en kracht zijn afgenomen, doordat er minder wordt bewogen.

Je kan oefeningen doen om je spieren te versterken, of niet in kracht achteruit te laten gaan. Bij spieropbouw denken we vaak aan opgepompte mannetjes die in de sportschool borstpieren, biceps en triceps kweken. Maar in veel van de normale gevallen gaat het over het stevig houden van spieren.

We zijn steeds meer gaan zitten, er wordt veel computerwerk gedaan. Veel van ons werk is minder veeleisend voor het lichaam. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Om je hele lichaam goed te trainen is het daarom van belang ook je spieren te trainen.

Scroll to Top